Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kam kráčíš zamini? A proč diplomacie není holubník.

Kdysi měla Česká republika či ještě dlouho předtím Československá republika velmi dobrý zvuk ve strojírenském a potažmo chemickém a ropném průmyslu.

Už za první republiky dodávali průmyslové celky naše české podniky po celém světě. Dokonce ani přechod na nový režim po roce 1948 nepřerušil tuto kontinuitu.
Ostatně jsme dlouho neměli díky panu Škodovi, Kolbenovi, ale také Baťovi v mnoha strojírenských oborech konkurenci. Po roce 1948 i ti mocichtivý komunisté, vědomi si toho, že jim tento business bude přinášet cenné valuty, se mnohdy hlavně v zemích Jižní Ameriky moc nechlubili změnou režimu.
Také pochopili, že i drastickou personální politikou, tedy výměnou dosavadních lidí, kteří měli v dané zemi již vybudované kontakty, by tomuto obchodu nepomohli. I to se částečně týkalo zahraničních konzulátů, protože doba, aby se člověk stal platným kariérním diplomatem netrvá týden. 
Je paradoxem, že až s příchodem demokracie, jsme se hlavně v problematických režimech typu Libye, těchto pozic vzdaly. To mělo jistě politický rozměr hodný uznání, ale ne tak ekonomický, zvláště s ohledem na to, že ostatní demokratické státy, od Francie přes Anglii až po Spojené státy s těmito zeměmi čile dál obchodovaly. Byli jsme takzvaně papežštější nežli papež.
To že jsme mnohdy navěky ztratily v těchto zemích obchod a také možnost tam dodávat průmyslové celky je jedna věc, ale my jsme tam ztratily také důležité diplomatické kontakty. Jistě, určitě je obsazen konzulát v hlavním městě příslušného státu, ale pokud se nejedná o zemi, která má svůj přísun peněz navázán na cestovní ruch a tudíž je velmi pravděpodobné, že se tam nějací čeští občané budou o své dovolené pohybovat, je činnost takového konzulátu často formální záležitost.
To vysvětlím, jak jsem již naznačil, aby se člověk stal co platným kariérním diplomatem a tím se neoznačuje jen velvyslanec, ale i další pozice jako jsou velvyslanecký rada, velvyslanecký tajemník, konzul, atašé, musí mít pro toto povolání nějaké předpoklady. A není určitě jen ten, kdo má vystudovanou vysokou školu, ale má především genetické předpoklady.
Ideální je, když je takový člověk polyglot, tedy člověk, který je si schopen v poměrně krátké době osvojit cizí jazyk a na to je výhoda mít hudební sluch. Co tím naznačuji. Takový člověk by měl pocházet z určitého prostředí. A to se na současném "zamini", neboli na Ministerstvu zahraničních věcí neděje. Každá vláda si na posty do příslušných zemí dodá své kamarády, kteří jsou na hony vzdáleny tomuto typu člověka. Jak je takový kamarád v dané zemi platný, je snad každému jasné.
Takže když nastane problém, jako například v současné době, kdy je zatím domněle unesen český občan, tak se obávám, že bude na tuto situaci současná diplomatická reprezentace krátká. Protože Česká republika nedisponuje a z různých důvodů nikdy disponovat nebude účinnou zásahovou jednotkou, která by celou věc jistě rychle a efektivně vojensky vyřešila.
Tím myslím vojenskou akci s pozemní, leteckou, námořní a logistickou podporou. Taková akce neznamená, že na domnělé místo, kde je unesený držen, pošlete dva vrtulníky a ty zajatce osvobodí.
Tak to dělají možná ruské ozbrojené síly, které tam ale pošlou vrtulníků pět, ale předem počítají s tím, že tam tři z těchto s veškerou posádkou prostě zůstanou. 
Takže nám zbývají diplomatická jednání. A při tom se hodně hraje o čas, který se paradoxně v těchto zemích vleče úplně jinak. Ale aby se teprve hledal příslušný diplomat, který se v místním prostředí perfektně vyzná, nemá problém rozumět i místním dialektům a poté co se konečně najde, patrně z řad předtím propuštěných, cestoval na příslušné místo dva dny, mi připadá promiňte, jako čistý amatérismus.
Vyjadřování vládního establishmentu, že s únosci se nevyjednává, je směšné slyšet, obzvláště z úst člověka, který se kdysi v podobné lokalitě pohyboval a ví, že podobná prohlášení jsou pro unesené přímo vražedná.
Unesený nemá pro únosce prakticky žádnou cenu, pokud se nejedná o vysokého diplomata západních států, popřípadě někoho z jeho rodiny. Dotyčný Čech tam měl na starosti gastro, jak již opět hloupě někde prosáklo, a pakliže česká diplomacie, jednak nebude koordinovat svůj postup se silnějšími mocnostmi, než je Česká republika, když navíc nemáme v dané zemi ani ekonomické páky, které by zatlačili na místní vládní garnituru, nebude našeho občana lehké dostat zpět do vlasti. Do té doby bych doporučil všem našim politikům, radši lidově "držet zobák", protože těmi svými přihlouplými prohlášeními situaci uneseného Čecha mohou jen zhoršit.
Což je jako kdybych házel perly sviním, protože po tom co opět v České televizi prohlašoval Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, mě připadá, že mu vůbec nejde o záchranu dotyčného uneseného Čecha, ale o nějaké pofidérní politické body. Protože pakliže někomu opravdu chci vyjednat život, protože o ten tu v této chvíli opravdu jde, tak nebudu předem říkat, co si myslím o svém protivníkovi. Protože to není diplomatické, což by měl šéf diplomatů vědět.

Autor: Petr Dolejš Koch | pondělí 9.3.2015 20:39 | karma článku: 15,16 | přečteno: 565x
  • Další články autora

Petr Dolejš Koch

Proč se nikdy nemůžu dohodnout s komunisty.

Jen jsem se chtěl zeptat, jak vám je Češi, když všechny ty oslavy 100 let republiky vyžere Zeman s Babišem se svými nohsledy?

27.10.2018 v 16:38 | Karma: 21,94 | Přečteno: 700x | Diskuse| Společnost

Petr Dolejš Koch

Autodafé, nad malým oligarchou.

Sám jsem asi dvakrát v životě také dělal pro někoho, kdo by se mě z dnešního pohledu nezdál být úplně košér, ale současné bití se v prsa mnohými umělci, mi připadá trochu směšné.

7.8.2018 v 13:07 | Karma: 19,69 | Přečteno: 892x | Diskuse| Společnost

Petr Dolejš Koch

Traveling With My Canon.

Vlastnictvím fotoaparátu, nestává se člověk fotografem. Je pravda, že jsem si tento fotoaparát, původně pořídil na fotografování módy a módních přehlídek.

30.7.2018 v 16:20 | Karma: 10,87 | Přečteno: 279x | Diskuse| Cestování

Petr Dolejš Koch

Co jsem proboha dělal na té demonstraci?

Ve středu jsem si zašel s jednou kamarádkou do KFC do Kaprovy ulice v Praze a když jsme vycházeli ven, řinul se proti nám dav lidí s nějakými transparenty.

16.3.2018 v 4:13 | Karma: 29,58 | Přečteno: 8938x | Diskuse| Politika

Petr Dolejš Koch

Změnit nejen politické prostředí, ale i firemní kulturu.

Kreativní ředitel v reklamní agentuře musí umět vymyslet koncepci pro komunikaci, pro televizní spot, sehnat lidi do týmu, který šlape a nehádá se, když je k tomu ještě režisér, musí zvládnout vše na place a v postprodukci,

23.1.2018 v 23:48 | Karma: 11,07 | Přečteno: 349x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové si přivlastňují Kanta. Je naše kořist, tvrdí gubernátor Kaliningradu

29. dubna 2024  9:17

Gubernátor Kaliningradské oblasti, nejzápadnější výspy Ruska na březích Baltu mezi Polskem a...

Rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání nepovažuji za šťastné, řekl Pavel

29. dubna 2024  8:33

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

  • Počet článků 95
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1047x
Kreativní ředitel, režisér, textař, vydavatel. https://koch.cz
Producent, hudební skladatel, zpěv, sólová kytara, harmonika v hudební skupině THE V.I.P™. https://theviptm.com