Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Není to játro, je to prezident.

Opět jsem zase zaznamenal nějaký puch nahoře z hradu, buď si tam někdo na recepci zul boty, protože ho tlačili, nebo si někdo zase otevřel ústa, které neviděly zubní kartáček už nějaký ten měsíc.

Prostě si tam opět někdo otevřel hubu na někoho z minulosti, kdo se už asi těžko může bránit, protože je dávno po smrti. A tak jsem si vzpomněl jak jsme tehdy říkali tehdejšímu poslednímu předrevolučnímu prezidentovi Dr. Gustavu Husákovi.
Říkali jsme mu „játro“ proto, jak měl po celém obličeji stařecké játrové skvrny. Nebylo to zrovna etické ke starému nemocnému člověku, ale je si také nutno uvědomit jakého. Ten člověk sice už v té době nebyl tím hlavním v tehdejší vládní mašinerii, ale určitě vrcholným představitelem zvrhlé moci, která byla postavena na zcela zbloudilé ideologii, založena pouze na takzvané třídním rozdílu, chtěla zatočit s více než tehdejší půlkou světa.
Ale bylo nám tehdy šestnáct, studovali jsme na výběrové výtvarné škole, tak se to dá omluvit. Je jasné, že dostat se na takovou školu nebylo jednoduché. V celém tehdejším Československu byly pouze tři a všechny v Praze. Hollarka, Žižkárna a Hellichovka. Takže jsme asi prošli nějakým sítem.
Rozhodně jsem ale nebyl nějakým kádrovým vzorem, takže mému otci nezbylo než se poprvé v životě opít s tehdejším ředitelem výtvarné školy. Stejně jsem zkoušky udělal, dokonce na druhém místě, ale ani to neznamenalo, že bych byl na školu přijat.
Štěstí mého otce bylo, že poté, co byl poslán jako synek buržoazního původu na rok do strojní traktorové stanice, se vrátil jako dělnický kádr a samo družstvo ho poslalo na strojnickou školu, takže než se dostal na UMPRUM, stihl se po reálném gymnáziu za rok vyučit, za dva roky vystudovat střední strojnickou školu a hlavně byl už do budoucna dělnickým kádrem. Dělničtí kádři tehdy studovali dvakrát rychleji. To se děje dnes vlastně také. Prostě měli v těch papírech bordel.
To měli později mimochodem i v mých. Dnešní vládní garnitura mi ale začíná připadat vlastně stejně, jenom prezidentovi bych asi neříkal játro, ale vymyslel bych mu trefnější přirovnání. Jenže mně už není šestnáct, ale padesát a bohužel je dnešním mladým asi jedno, kdo je jejich vrcholným představitelem.
Oproti nám mohou cestovat, to jsme mohli sice také, ale jen někteří a ve velmi omezené míře. Ale že jim nevadí, že má Česká republika ve světě tak malou prestiž a že oni nebo i jejich rodiče berou jenom zlomek toho, co berou za stejnou práci kousek za hranicemi. Ale i to není tak jednoznačné. A to z jednoho důvodu.
Češi v podstatě vykonávají stejnou práci, možná jsou na ní i zručnější, ale pracují totálně neefektivně a pokud jim podnik nebo živnost přímo nepatří, flákají práci jak to jde. Tak a kam zase mířím a proč si začínám připadat jako starý brumlal. Když nám bylo patnáct, styděli jsme se za to, jak to tady vypadá, jaký lidi nám vládnou, jak se tady lže a krade.
Uběhlo 10 let a vypadalo to, že by se mohlo něco změnit. A hodně se i změnilo. Ale uběhlo dalších 25 let a mně se zdá, že je to zase stejně. Máme stejně směšný lháře nahoře, kteří navíc ještě bezostyšně kradou, bereme stejný zlomek oproti západu, až na některé profese. To jak tady vypadá školství, zase až na pár výjimek, je prostě lidově řečeno peklo. Je to i znát na tom, kolik škol je akceptováno opět venku za hranicemi.
A s tím souvisí i další věci. Češi neumí řeči. Jazykově je tento národ vybaven doslova uboze. V každé evropské zemi se v pohodě s každým domluvím alespoň anglicky. I s každou prodavačkou ať je stará nebo mladá. A to i v každém zapadlém městečku. Zkuste si to třeba v Čerčanech.
Divím se, že to těm, kterým je dnes patnáct, nevadí. Nevadí vám být v Evropě pořád stále těmi chudými příbuznými, přehlíženými, mnohdy vysmívanými. Asi nevadí. Na co můžeme být hrdí, je možná hokej nebo na fotbal a občas na nějaké sporty, ale jsou i národy, které snad vůbec nehrají na světových šampionátech, a přesto jejich prestiž vůbec netrpí.
Občas mě někdo pobaví, v Čechách je asi pořád sranda, ale už mi zase začíná vadit ten nepořádek na ulicích, to, jak se k sobě lidi chovají navzájem. Jak jsou nerudní, v podstatě se tady smějí jen cizinci.

Autor: Petr Dolejš Koch | pondělí 4.5.2015 20:22 | karma článku: 18,36 | přečteno: 731x
  • Další články autora

Petr Dolejš Koch

Proč se nikdy nemůžu dohodnout s komunisty.

Jen jsem se chtěl zeptat, jak vám je Češi, když všechny ty oslavy 100 let republiky vyžere Zeman s Babišem se svými nohsledy?

27.10.2018 v 16:38 | Karma: 21,94 | Přečteno: 700x | Diskuse| Společnost

Petr Dolejš Koch

Autodafé, nad malým oligarchou.

Sám jsem asi dvakrát v životě také dělal pro někoho, kdo by se mě z dnešního pohledu nezdál být úplně košér, ale současné bití se v prsa mnohými umělci, mi připadá trochu směšné.

7.8.2018 v 13:07 | Karma: 19,69 | Přečteno: 892x | Diskuse| Společnost

Petr Dolejš Koch

Traveling With My Canon.

Vlastnictvím fotoaparátu, nestává se člověk fotografem. Je pravda, že jsem si tento fotoaparát, původně pořídil na fotografování módy a módních přehlídek.

30.7.2018 v 16:20 | Karma: 10,87 | Přečteno: 279x | Diskuse| Cestování

Petr Dolejš Koch

Co jsem proboha dělal na té demonstraci?

Ve středu jsem si zašel s jednou kamarádkou do KFC do Kaprovy ulice v Praze a když jsme vycházeli ven, řinul se proti nám dav lidí s nějakými transparenty.

16.3.2018 v 4:13 | Karma: 29,58 | Přečteno: 8938x | Diskuse| Politika

Petr Dolejš Koch

Změnit nejen politické prostředí, ale i firemní kulturu.

Kreativní ředitel v reklamní agentuře musí umět vymyslet koncepci pro komunikaci, pro televizní spot, sehnat lidi do týmu, který šlape a nehádá se, když je k tomu ještě režisér, musí zvládnout vše na place a v postprodukci,

23.1.2018 v 23:48 | Karma: 11,07 | Přečteno: 349x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  14:24

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Macron nabízí sdílení jaderných zbraní pro obranu EU, nechce být vazalem USA

29. dubna 2024  14:08

Důvěryhodná evropská obrana by měla jít nad rámec ochrany, kterou už poskytuje Severoatlantická...

MF DNES má nominaci na Novinářskou cenu. Zaujal rozhovor s trampem na koni

29. dubna 2024  14:07

Nadace OSF zveřejnila seznam nominovaných na Novinářskou cenu 2023. V soutěžní kategorii Regionální...

Náraz do stromu odmrštil auto přes silnici, řidička nadýchala více než promile

29. dubna 2024  14:03

Opilá řidička havarovala v sobotu nad ránem na Jindřichohradecku. Po několika nárazech do stromů...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 95
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1047x
Kreativní ředitel, režisér, textař, vydavatel. https://koch.cz
Producent, hudební skladatel, zpěv, sólová kytara, harmonika v hudební skupině THE V.I.P™. https://theviptm.com