Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odcházení.

Odchází nám jedna etapa nebo chcete-li epocha ve společnosti, protože se nešťastně spojilo ve světě několik faktorů, které celou lidskou společnost možná nadobro změní.

Určitě by bylo ale dobré se ze všech událostí, které se kolem nás valí poučit nebo se o to alespoň pokusit. Napřed to vezmu globálně a postupně, dojdu i k naší české společnosti. Ve světě se nekoukají na globální události, jako je migrace obyvatelstva, s takovým strachem jako u nás, přestože se jich paradoxně více týká. Česká republika je zatím v závětří všech událostí.
O to, že nakonec svět tu globální krizi ustojí, nějak nemám obavy. Nakonec se podaří ty uprchlíky přesunout do jejich cílové destinace, a pak ještě bude chvíli trvat jejich začlenění do stávající většinové společnosti. Nebude to lehké, protože jestli to správně chápu, tito lidé potřebují pomoci ve své nelehké životní situaci způsobené válkou v jejich vlastní zemi.
Pokud jim to Evropa, která si ještě včera procházela sama pekelným „masomlýnkem“, nabídla a umožní jim zachránit někdy jejich holý život, bude za to pravděpodobně něco požadovat. Třeba respektování zákonů daných zemí a to bezpodmínečně. Je to tak. Nemohou si myslet, že v Evropě budou zavádět přežitky jako je právo šaría a podobné lidskému chápaní vzdálené kraviny.
Z Francie známe spíše negativní příklady integrace, lépe si s tím dovede poradit Anglie, Švédsko a kupodivu Německo. Samozřejmě až na excesy, ty provázejí vždy každou takovou situaci. Jistě pro každou zemi to je nejen ekonomický, ale i psychický nápor, jak si s takovým množstvím nových spoluobčanů poradit, ale většina imigrantů musí pochopit, že pokud nechtějí být v dané zemi lidmi druhé, popřípadě třetí kategorie, musí přijmout zvyky dané země, opustit svůj léta vtloukaný náboženský fundamentalismus a pochopit, že ne každý, kdo má jinou víru, je nepřítel.
Jsou to jen lidé, chtějí se mít lépe, mít rodiny, žít v klidu. Ne všichni jsou radikálové. Ale jejich radikalismus se bude rodit z jejich chudoby a frustrace. Chudoba sice byla vždy motorem dějin, ale myslím, že má celá planeta bohatství dost a že i ti nejvíc bohatí uznají, že je potřeba něco pustit ze svých statků, pakliže nechtějí o všechno přijít v nějaké globální revoluci. 
Podle mě v české společnosti chybí výrazná osobnost, která by se pokusila utlumit vášně a dát naší společnosti nějakou vizi a tím nemyslím ekonomickou, protože ta se stejně nepodaří, pokud se napřed nezmění občanské klima. Sedmnáctého listopadu se bude konat akce, která má dát budoucímu prezidentovi kartu.
Ale ač pátrám v české společnosti, jak chci, nenarazil jsem zatím na žádnou osobnost, která by beze zbytku splňovala všechny vlastnosti. Buď jsou ty osoby už na prezidentský úřad příliš staří, nebo se v průběhu svého života hloupě někde zapletli. Se státem ve státě, který tady buduje jeden místní oligarcha, si asi poradíme v příštích, doufám, demokratických volbách, protože podle mě tomu stávajícímu (a teď se nechci chlubit, že jsem to předpovídal) brzo dojde dech.
Ekonomický zázrak se pod jeho vládou nekoná, naopak jestli se nějaký koná, tak je to pouhým střídáním zákonitých cyklů v ekonomice. Osobně sázím na mladou generaci, o které si ti starší, jako tenkrát o nás, mysleli, že politika je záležitost dospělých a že my děti se do toho nemáme co motat. Dějiny ukázali několikrát, že je tomu jinak.
My jsme se jako Husákovy děti také neměli vlastně špatně, i když jsme věděli, že je někde lépe, ale někde i hůře. To, co bylo popudem ke změně, byla právě neochota vládnoucí garnitury ke změně poměrů. Vím, že je vlastně nepohodlné vylézt ze svých teplých pelíšků a jasně a zřetelně projevit svůj občanský postoj, ale kdy jindy než teď.
Vím, není v podstatě koho volit, politické strany zleva doprava nenabízejí nic než svůj program, jak se dostat k moci a „nadlabat“ se z připravených korýtek. Takže nezbude nic jiného, než vyvíjet na vládnoucí exekutivu a na zákonodárné orgány daleko větší tlak, než byl doposud. 
Českou společnost čeká v tomto ohledu dlouhá cesta, ale věřím, že většina lidí v tomto státě je rozumná a pochopí, že současným směrem nelze nadále společnost vést. Každopádně budeme do čela státu potřebovat někoho docela jiného než dosavadního churavějícího prezidenta už proto, že budoucnost této země bude procházet těžkým obdobím.

Autor: Petr Dolejš Koch | středa 4.11.2015 10:18 | karma článku: 7,21 | přečteno: 345x
  • Další články autora

Petr Dolejš Koch

Proč se nikdy nemůžu dohodnout s komunisty.

Jen jsem se chtěl zeptat, jak vám je Češi, když všechny ty oslavy 100 let republiky vyžere Zeman s Babišem se svými nohsledy?

27.10.2018 v 16:38 | Karma: 21,94 | Přečteno: 700x | Diskuse| Společnost

Petr Dolejš Koch

Autodafé, nad malým oligarchou.

Sám jsem asi dvakrát v životě také dělal pro někoho, kdo by se mě z dnešního pohledu nezdál být úplně košér, ale současné bití se v prsa mnohými umělci, mi připadá trochu směšné.

7.8.2018 v 13:07 | Karma: 19,69 | Přečteno: 892x | Diskuse| Společnost

Petr Dolejš Koch

Traveling With My Canon.

Vlastnictvím fotoaparátu, nestává se člověk fotografem. Je pravda, že jsem si tento fotoaparát, původně pořídil na fotografování módy a módních přehlídek.

30.7.2018 v 16:20 | Karma: 10,87 | Přečteno: 279x | Diskuse| Cestování

Petr Dolejš Koch

Co jsem proboha dělal na té demonstraci?

Ve středu jsem si zašel s jednou kamarádkou do KFC do Kaprovy ulice v Praze a když jsme vycházeli ven, řinul se proti nám dav lidí s nějakými transparenty.

16.3.2018 v 4:13 | Karma: 29,58 | Přečteno: 8938x | Diskuse| Politika

Petr Dolejš Koch

Změnit nejen politické prostředí, ale i firemní kulturu.

Kreativní ředitel v reklamní agentuře musí umět vymyslet koncepci pro komunikaci, pro televizní spot, sehnat lidi do týmu, který šlape a nehádá se, když je k tomu ještě režisér, musí zvládnout vše na place a v postprodukci,

23.1.2018 v 23:48 | Karma: 11,07 | Přečteno: 349x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily dva lidi

24. dubna 2024  8:33

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na východoukrajinský Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy a...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 95
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1047x
Kreativní ředitel, režisér, textař, vydavatel. https://koch.cz
Producent, hudební skladatel, zpěv, sólová kytara, harmonika v hudební skupině THE V.I.P™. https://theviptm.com