Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pátek 13. - 130 vs 8.

Pamatujete si na jeden záběr kdy seděl George Walker Bush, bývalý 43. prezident Spojených států, ve školce ve chvíli kdy mu oznámili letecké útoky na World Trade Center (WTC) v New Yorku?

Bylo 11. září 2001 kdy Boeing 767-200 společnosti American Airlines - let číslo 11 zasáhl Severní věž a Boeing 767-200 společnosti United Airlines - let číslo 175 zasáhl Jižní věž. Seděl a přemýšlel zatímco mu děti odříkávaly říkanku. Byl bezradný, jeho bývalý obchodní přátelé ho nejen zradili, ale navíc zasáhly západní civilizaci v jeho nejcitlivějším místě.
Zničili totiž jeden ze symbolů takzvané konzumní společnosti. Arabská společnost není o nic méně konzumní, má-li ke konzumu přístup. Mnoho bohatých arabů si dopřává luxus daleko většími doušky a okázaleji než kterákoliv západní rocková hvězda.
Takže protest proti adoraci konzumu to tedy není. Tak v čem to tedy je, že někdo v sebevražedném útoku způsobí smrt stovkám nevinných lidí? Ve WTC pracovalo i mnoho věřících muslimů. 
Tak proč to opět zmiňuji. Na šesti či sedmi místech v srdci Francie v Paříži pátek třináctého - mimochodem, tento den je tak nazýván protože 13. října 1307 začal francouzský král Filip IV. Sličný s pronásledováním a zatýkáním templářů - osm teroristů rozpoutalo hotové peklo. Vraždili u fotbalového stadionu, v restauracích, v klubu.
U stadionu Stade de France během fotbalového zápasu, v němž Francie hostila Německo a kde byl také přítomen francouzský prezident François Hollande byli zabiti při pumových útocích čtyři lidé. Největší peklo ale teroristé způsobili v klubu Bataclan, kde právě hrála americká rocková skupina Eagles of Death Metal. Což je takový zábavný rock, žádný metal.
Vraždili rukojmí svými kalašnikovi jako smyslu zbavení. Zde nalezlo smrt osmdesát převážně mladých lidí. Byli nelítostně vražděni také mladými lidmi. Útok byl veden i v japonské restauraci. Důvodem není tedy, že v Japonsku je islám domněle zakázán. Naopak, v Japonsku je islám přítomný více než sto let a za tu dobu tam byly postaveny desítky mešit. Počet obětí určitě není konečný a pátek třináctého bude i nadále právem považován za ďábelský a nešťastný den.
A teď se vrátím k tomu začátku. Opět mi tak podobně bezradně jako tehdejší prezident USA George Bush, připadá celá světová vládnoucí garnitura. Sedí a nemohou tomu uvěřit. Zpravodajské služby nemohli určitě znát všechny podrobnosti, ale určitě jednotlivé vlády varovaly, že může k něčemu podobnému dojít. Čeho teroristé dosáhli? Evropané se bojí. Zákonitě.
Když někdo takovýmto brutálním způsobem vraždí jejich děti, strach je na místě. Prostí lidé ale, byť si volí svoji vládní garnituru a té tedy dávají mandát, aby vedla války mimo jejich území, způsobují jedno. Napadení se mstí v zemi odkud jsou vysílány bojové jednotky či smrtonosné drony. A umírají neviní lidé.
Tedy lidé co se jdou podívat na fotbal, na rockový koncert či si jenom sednout do restaurace a nemají nic společného s plánováním válečných operací. Nevěřím, že rozpoutané peklo se dá v této chvíli jednoduše zastavit.
Msta bude následována mstou a živná půda pro radikální extrémistické strany je dobře pohnojena. Nedivil bych se velmi brzkému radikálnímu nástupu těchto sil. A opět budou umírat nevinní lidé na obou stranách. Zdá se tedy, že obyčejní lidé, kteří chtějí jen pracovat, mít rodiny a jenom žít jsou vláčeni jako v první světové válce do mlýnku dějin.
Bylo by dobré se zastavit a pokusit se vyvolat jiný postup při řešení teď už nové celosvětové krize. Tedy lidé musí začít přestat být na druhé zlí. A musí to začít ta bohatší strana. Hledat příčiny proč se mladí lidé nechají naverbovat k takovýmto činům. Nevěřím, že by nechtěli místo toho studovat, pracovat a zakládat rodiny.
Napsal mi kamarád z Paříže, jestli chci vidět válku ať ho navštívím přes víkend. Je to režisér a jeho specializací je natáčení dokumentů o válečných konfliktech. Tedy hlavně v období druhé světové války. Natočil dokument o vylodění spojeneckých sil v Normandii a v průběhu natáčení mu pamětníci z obou stran popisovali průběh celé akce. Byli to staří pánové a vzpomínali jak proti sobě bojovali.
Z jejich autentických výpovědí vyplynulo, že by to dnešního pohledu už asi neabsolvovali. Pochopili, že byli jen loutkami na něčích provázcích. V době války byli také mladí a určitě také jenom chtěli studovat, pracovat a zakládat rodiny.

Autor: Petr Dolejš Koch | neděle 15.11.2015 10:50 | karma článku: 13,69 | přečteno: 748x
  • Další články autora

Petr Dolejš Koch

Proč se nikdy nemůžu dohodnout s komunisty.

Jen jsem se chtěl zeptat, jak vám je Češi, když všechny ty oslavy 100 let republiky vyžere Zeman s Babišem se svými nohsledy?

27.10.2018 v 16:38 | Karma: 21,94 | Přečteno: 700x | Diskuse| Společnost

Petr Dolejš Koch

Autodafé, nad malým oligarchou.

Sám jsem asi dvakrát v životě také dělal pro někoho, kdo by se mě z dnešního pohledu nezdál být úplně košér, ale současné bití se v prsa mnohými umělci, mi připadá trochu směšné.

7.8.2018 v 13:07 | Karma: 19,69 | Přečteno: 892x | Diskuse| Společnost

Petr Dolejš Koch

Traveling With My Canon.

Vlastnictvím fotoaparátu, nestává se člověk fotografem. Je pravda, že jsem si tento fotoaparát, původně pořídil na fotografování módy a módních přehlídek.

30.7.2018 v 16:20 | Karma: 10,87 | Přečteno: 279x | Diskuse| Cestování

Petr Dolejš Koch

Co jsem proboha dělal na té demonstraci?

Ve středu jsem si zašel s jednou kamarádkou do KFC do Kaprovy ulice v Praze a když jsme vycházeli ven, řinul se proti nám dav lidí s nějakými transparenty.

16.3.2018 v 4:13 | Karma: 29,58 | Přečteno: 8938x | Diskuse| Politika

Petr Dolejš Koch

Změnit nejen politické prostředí, ale i firemní kulturu.

Kreativní ředitel v reklamní agentuře musí umět vymyslet koncepci pro komunikaci, pro televizní spot, sehnat lidi do týmu, který šlape a nehádá se, když je k tomu ještě režisér, musí zvládnout vše na place a v postprodukci,

23.1.2018 v 23:48 | Karma: 11,07 | Přečteno: 349x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 95
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1047x
Kreativní ředitel, režisér, textař, vydavatel. https://koch.cz
Producent, hudební skladatel, zpěv, sólová kytara, harmonika v hudební skupině THE V.I.P™. https://theviptm.com