Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chci být prezident.

„Tak nám prezidentská kampaň už začala." řekla by posluhovačka paní Müllerová Josefu Švejkovi. Je jasné, že to neřekla, ale tahle věta z románu Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války Jaroslava Haška, mě hned napadla.

Následovat by měla trochu nelogicky navazující otázka. „Kerýho prezidenta, paní Müllerová?" Takže kterého prezidenta a jak nejlépe potencionálního prezidentského kandidáta představit? No přece v nějakém oblíbeném televizním pořadu. A to už také na obrazovkách proběhlo. Michael Kocáb v pořadu Všechnopárty (Česká televize) Karla Šípa a Šimon Pánek v pořadu Na plovárně (Česká televize) Marka Ebena. Nevím, zda je to osobní iniciativa dvou zmíněných moderátorů, či je uvedení možného budoucího kandidáta honorované. Jenom očekávám, koho uvede jako dalšího kandidáta Jan Kraus v pořadu Show Jana Krause (Prima TV).
Neuvádím záměrně zda jedná o vlastní pořad zmíněných moderátorů či jsou jenom pouze moderátoři zmíněných pořadů, protože to není důležité, ale je to jedna z nenásilných cest, jak uvést budoucího zájemce o prezidentský post. V pořadu Snídaně s Novou (TV Nova), či v pořadu Sama doma (Česká televize) by to asi nebylo to pravé ořechové. A v Show Leoše Mareše (Prima TV) moderátora Leoše Mareše se to už asi nestihne a asi by to také nebyl vhodný pořad. Co mě zaujalo a na co jsem ve dvou zmíněných představení možných kandidátů čekal? Zaujala mě trochu upejpavost hostů veřejně deklarovat svůj zájem o prezidentský post a čekal jsem kdy moderátor dojde ve svém scénáři na otázku, jak to bude s tou prezidentskou kandidaturou. Proto byl přece zmíněný host pozván a takový byl vlastní účel pořadu.
Tak jak to je s těmi prezidentskými kandidáty? Kromě toho, že je ve hře ještě znovuzvolení dosavadního prezidenta Miloše Zemana, kterého do dalšího funkčního období bude limitovat pouze jeho už viditelně špatný zdravotní stav, mám trochu dojem, že ti lidé co dýchali stejný vzduch s naším prvním polistopadovým Československým a prvním Českým prezidentem mají jakési nepsané právo se o tento post ucházet. To bych se ale mohl teoreticky ucházet i já, když jsem byť jen krátce s Václavem Havlem a jeho manželkou a svojí přítelkyní poseděl kdysi na Karlovarském filmovém festivalu v Becher´s Baru. Je pravda, že se tenkrát Václav Havel spíše, k velké nelibosti Dagmar Havlové, zajímal o moji přítelkyni, která nebyla nepodobná paní Havlové, až došlo k tomu, že je prostě rozsadila.
Osobně si myslím, že rozhodující pro představení budoucího prezidentského kandidáta bude pořad Show Jana Krause. Byl tam kromě jiných i představen předseda hnutí ANO před opravdovým vstupem do politiky, takže se dá očekávat, a formát tohoto pořadu to umožňuje, další kandidát, nebo jeden z dosud zmíněných. Nevidím do dramaturgie těchto pořadů až tak detailně. S čím prezidentští kandidáti musí počítat kromě sesbírání padesáti tisíc hlasů je také obstarání dost velkých finančních prostředků? Jenom vzpomeňme co prezidentská kampaň stála Miloše Zemana, zakládala se kvůli tomu i strana Zemanova Strana práv občanů, později přejmenovaná pouze na Strana práv občanů, naslibovalo se všemožným subjektům možné i nemožné a to se také muselo plnit.
Mam-li mít tu drzost, protože já jenom píši, hodnotit tyto dva kandidáty, jistě mají své zásluhy v tom co učinili a nebo v tom co konají, ale „zatím" nevidím ani v jednom tak silnou osobnost, aby tento post zvládli. Prezidentský úřad není jen o tom sjednotit společnost, i když to asi bude ten hlavní a nejsložitější úkol, ale také tento stát reprezentovat, vést v případě ohrožení, neb prezident je také Vrchním velitelem ozbrojených sil České republiky a pověřil vítěze příštích voleb sestavením vlády a mnoho dalších úkonů. Michael Kocáb je spíše sebestředný a Šimon Pánek je spíše uzavřený. Každopádně oba mají rétorické schopnosti, ale ani jeden nemá opět podle mě jasnou vizi, co se společností udělat. Michael Kocáb se jistě uchází o kandidaturu ze své vlastní vůle a podle mě k tomu Šimona Pánka tlačí spíše okolí.
Takže proč to opět celé píši: je mi jasné, že oba volební štáby jsou už v plném proudu příprav a hledají každou možnost jak se dostat do médií. Ale proč prostě někdo jasně a nahlas neřekne: "Chci být prezident." A proč pro to používá, skoro bych řekl podloudně, veřejnoprávní televizi. Je to snad nějaký veřejný zájem, aby byli zvoleni Kocáb nebo Pánek? Není. Je to pouze přání jich samotných či jejich příznivců. Osobně proti obou kandidátům nic nemám, zatím jsou asi jedni z těch, kteří by byli pro jistou menšinu přijatelní, ale určitě ne pro takovou většinu jakou zatím představuje Miloš Zeman. Ale dočkejme času, jistě se vynoří další kandidáti jako v minulých prezidentských volbách. Opět doufám, že to bude celá plejáda bizardností.
Jedno je však jisté, najít tak důstojného nástupce a člověka s tak vyzařujícím kladným charismatem, a já osobně jsem měl tu čest, byť v jeho pokročilém věku to poznat, jako měl bývalý prezident Václav Havel, bude opravdu obtížné, neřkuli nemožné. Lidé s jasnou vizí jako byl první prezident Československa Tomáš Garrigue Masaryk, či tolik diskutovaný Edvard Beneš, který jak se v dalším vývoji ukázal jako velmi obratný politik pohybující se na ostří nože, či Václav Havel, dodnes nejuznávanější politik téměř v celém demokratickém světě, se nerodí každý den. Samozřejmě, že i ostatní další prezidenti měli nesporně svoje charisma, ale to charisma, bohužel k jejich škodě, nebylo a není pozitivní, takže se na ně dějiny budou spíše dívat skrze prsty než s obdivem.

Autor: Petr Dolejš Koch | sobota 21.11.2015 14:51 | karma článku: 9,72 | přečteno: 520x
  • Další články autora

Petr Dolejš Koch

Proč se nikdy nemůžu dohodnout s komunisty.

Jen jsem se chtěl zeptat, jak vám je Češi, když všechny ty oslavy 100 let republiky vyžere Zeman s Babišem se svými nohsledy?

27.10.2018 v 16:38 | Karma: 21,94 | Přečteno: 700x | Diskuse| Společnost

Petr Dolejš Koch

Autodafé, nad malým oligarchou.

Sám jsem asi dvakrát v životě také dělal pro někoho, kdo by se mě z dnešního pohledu nezdál být úplně košér, ale současné bití se v prsa mnohými umělci, mi připadá trochu směšné.

7.8.2018 v 13:07 | Karma: 19,69 | Přečteno: 892x | Diskuse| Společnost

Petr Dolejš Koch

Traveling With My Canon.

Vlastnictvím fotoaparátu, nestává se člověk fotografem. Je pravda, že jsem si tento fotoaparát, původně pořídil na fotografování módy a módních přehlídek.

30.7.2018 v 16:20 | Karma: 10,87 | Přečteno: 279x | Diskuse| Cestování

Petr Dolejš Koch

Co jsem proboha dělal na té demonstraci?

Ve středu jsem si zašel s jednou kamarádkou do KFC do Kaprovy ulice v Praze a když jsme vycházeli ven, řinul se proti nám dav lidí s nějakými transparenty.

16.3.2018 v 4:13 | Karma: 29,58 | Přečteno: 8938x | Diskuse| Politika

Petr Dolejš Koch

Změnit nejen politické prostředí, ale i firemní kulturu.

Kreativní ředitel v reklamní agentuře musí umět vymyslet koncepci pro komunikaci, pro televizní spot, sehnat lidi do týmu, který šlape a nehádá se, když je k tomu ještě režisér, musí zvládnout vše na place a v postprodukci,

23.1.2018 v 23:48 | Karma: 11,07 | Přečteno: 349x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 95
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1047x
Kreativní ředitel, režisér, textař, vydavatel. https://koch.cz
Producent, hudební skladatel, zpěv, sólová kytara, harmonika v hudební skupině THE V.I.P™. https://theviptm.com